lunes, 15 de febrero de 2010

Energia




Lectura de On the Concept of Energy: How Understanding its History can Improve Physics Teaching. (Ricardo Lopes Coleho), el text fa un recorregut a través de la concepció del terme energia per part de físics com Mayer, Joules, Maxwell i Feynmann.
Al principi el terme energia, era utilitzat en l'àmbit de la biologia, es parlava d'energia vital.
Els diferents conceptes que se li va donar a l'origen de l'energia fins entendre-la com una cosa abstracta, no com una sustància (segons Joules és la manifestació del moviment), es descarta qeue siga una sustancia ja que no por crear-se o destruir-se.
I més tard Feynmann, semblant al propossat per Mayer (la transformació causa efecte a través de la força), parla del principi d'equivalencia manifestat en la primera llei de la termodinàmica, equilibri entre treball i calor.
El problema per entendre que és energia, com a capacitat per a fer un treball, és a variabilitat, el més important dels experiments de Mayer era crear equivalències entre diferents tipus d'energia.

Després d'aquesta lectura fem una serie d'activitats per entendre com es mou, es transforma l'energia al nostre voltant. Així, realitzem exercicis sobre energia cinètica aplicada en la frenada d'un cotxe i el consum que aquest cotxe en un terreny plà o inclinat. Donanat importància a que l'energia cinètica no es proporcional a la velocitatm perque aquesta està al quadrat; d'ahi la importància de la velocitat per calcular la distància de la frenada.


Posem en pràctica l'energia potencial gravitaòria en es dipòsits d'aigua i en les energies mareomotrius, entenent el Principi de Pascal, on la pressió d'un líquid només depen de l'alaçada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario